10 septembrie 2013

Elixir pentru trup si suflet: Ceaiul alb

Despre ceaiul alb nu prea auzi lumea vorbind. Multi consuma ceai negru, cei verde, ceai rosu si varietati de ceaiuri medicinale pentru diferite afectiuni si nu numai. Chiar eu nu am dat atentie acestui tip de ceai, desi sunt o cosumatoare inraita a ceaiurilor in general, si asta pentru ca niciodata nu mi-am acordat putin timp sa citesc despre el. Cum mi-am programat zilele trecute sa vizionez o emisiune pe acest subiect (si chiar am reusit sa o fac :)), am ramas placut impresionata de proprietatile ceaiului alb. Acum as alege sa consum acest tip mai des decat variantele uzuale.
Sa va impartasesc ce am aflat:
      Ceaiul alb provine din aceeasi planta ca si ceaiul negru sau verde, planta de ceai numita Camellia Sinensis, originara din Asia de Sud Est. Diferenta intre aceste ceaiuri o face recoltarea lor. Ceaiul ab se recolteaza din mugurii de planta si frunzele foarte tinere. Pentru a nu se distruge celula frunzei este foarte putin procesat sau deloc. Asa am aflat ca dintre ceaiul negru, verde sau rosu, ceaiul alb fiind cel mai putin prelucrat, efectul antioxidant al sau este cel mai puternic.


Consultand Wikipedia:
"Sunt mai multe criterii după care se face clasificarea ceaiurilor. Unul dintre ele este gradul de oxidare ("fermentare") a frunzelor, după care avem 5 categorii principale:
  • Ceai alb: nevestejit si neoxidat;
  • Ceai verde: vestejit si neoxidat;
  • Ceai oolong: vestejit, usor zdrobit si partial oxidat;
  • Ceai negru(numit rosu de către chinezi): vestejit, zdrobit si complet oxidat;
  • Ceai Pu-erh: vestejit si partial sau complet oxidat."
    Infuzarea ceaiului alb trebuie sa fie de durata mai lunga decat a celorlalte, undeva la 15 minute. Eu insa as alege sa-l las la infuzat doar 5 minute. Fiecare poate incerca insa, pentru a defini exact cat de puternica prefera aroma. Aceasta varianta de ceai este mai scumpa decat altele, datorita faptului ca recoltarea mugurilor de frunze are loc in doar cateva zile pe an. Se pot gasi si variante mai ieftine, insa de calitate inferioara care la infuzare ar trebui lasate mai putin pentru a evita gustul prea amar.
Sa enumeram cateva beneficii:
  • protejeaza de efectele negative ale radicalilor liberi(care ataca ADN-ul uman si poate modifica noile celule si care se afla peste tot: in aerul pe care il respiram, in intregul organism), incetineste procesul de imbatranire al pielii
  • intareste vasele de sange protejandu-ne de accidentele vasculare cerebrale
  • scade nivelul colesterolului scazand astfel tensiunea arteriala
  • intareste sistemul imunitar prin proprietatile antibacteriale si antivirale
  • contine flavonoide, substante importante in prevenirea diferitelor tipuri de cancer
  • reduce nivelul zaharului din sange, ajutor pentru diabetici (a nu se indulci totusi chiar cu zahar :))
  • important pentru igiena cavitatii bucale inlaturand bacteriile din gura, prevenind formarea tartrului si combatand respiratia urat mirositoare
  • ajuta in dietele de slabit stimuland arderile din corp si impiedica depunerile de grasime ulterioare avand si rol de remodelare