19 martie 2014

Lapte raw-vegan din seminte de susan

    De ceva timp aveam de gand sa incerc o varianta de "lapte"alta decat cea furnizata de vacutele sau capritele de la tara. Gandul ca rarisem consumul de lapte animal si nu il inlocuisem inca cu cel vegetal nu-mi dadea pace. Nu aveam alt motiv de amanare decat cel al lipsei de timp, sau doar aparenta unui proces dificil. Si totusi este extrem de usor. Am ales varianta laptelui din seminte de susan (desi initial ma gandisem la cel de migdale) pentru ca mi se pare mai deosebit. Ramane in plan oricum. In plus am citit despre nenumaratele proprietati ale susanului si avantajele pe care le ofera organismului prin: continut bogat fier, magneziu, vitamina B6, calciu, zinc, fosfor si multe altele. Sa nu va crispati de gustul mai ciudat al susanului. El poate deveni delicios prin jonglarea ingredientelor sau adaugarea de fructe gen banana.

    Iata cum am procedat:
  • 5 linguri de seminte de susan( spalate, scurs apa, pus la hidratat peste noapte, scurs apa, spalate)
  • 750 ml apa plata filtrata
  • 2 linguri de miere de albine de salcam
  • 1 varf cutit praf scortisoara
  • 1 varf cutit praf vanilie sau baton




    Toate ingredientele se pun in blender si se mixeaza, dand impulsuri din cand in cand, pana se obtine o compozitie asemanatoare cu laptele. Acum puteti savura aceasta bautura simpla sau cu cereale. Ce se vede mai inchis la culoare este pudra de roscove, inlocuitorul de cacao.
O varianta sanatoasa de mic dejun raw!



@foto Coltcuvis, Andreea Vranceanu

18 martie 2014

Vitalitate pentru un par sanatos si aratos!

    Este un adevar ca atentia asupra unei persoane este in primul rand atrasa de aparitia fizica a acesteia. Parul nostru si aspectul lui au o mare importanta in impresia pe care o creem celorlalti. Cine nu admira persoanele care par ca in fiecare zi au iesit din salonul de frumusete? Pe loc iti doresti sa le cunosti secretul sau coaforul pe care il frecventeaza. Un par sanatos si plin de vitalitate da dovada ca este bine intretinut. Asta poate insemna vizite programate la salon, sau, de ce nu, masti cosmetice aplicate in mod constant acasa, folosind ingrediente naturale. Desi este un comfort la care se renunta, consider ca varianta "home-made" este sanatoasa si fara indoiala isi va dovedi eficienta pozitiva atat in prezent, cat si pe termen lung.
     Sunt atatea produse naturale din care putem face o masca puternic hidratanta si fortifianta pentru par.
 
 Eu am ales urmatoarea combinatie:
  • - ulei de masline - 1 lingura
  • - ulei de ricin - 1 lingurita
  • - miere de albine - 2 linguri
  • - otet de mere - 2 linguri
  • - galbenus de ou - 1 buc
   Cantitatile le-am pus mai mult din ochi. Sfatul meu este sa tineti cont de lungimea si tipul parului. Uleiul nu se pune in exces pentru a nu crea tendinta de ingrasare a firului de par. Otetul de mere se poate inlocui cu lamaia. Masca se aplica pe scalp, se maseaza usor, si se lasa se actioneze 30-45 minute. Se spala cu samponul preferat.





De ce alegerea asta:
-uleiul de masline este bogat in vitamina A, B,C si E. De asemeni are un continut ridicat de antioxidanti. Are rol reparator si hidratant;
- uleiul de ricin ajuta la cresterea parului mai sanatos si mai rezistent, ingrosand firul de par si redandu-i stralucirea;
- mierea de albine este bogata in vitamina B, C, K, substante minerale( fier, calciu, fosfor, magneziu) are calitati hranitoare si antioxidante, imblanzeste parul rebel, imbunatateste supletea si calitatea firului de par;
- otetul de mere este un component de limpezire sau de curatare a impuritatilor provenite de la produsele cosmetice folosite anterior. Are proprietatea de a revitaliza parul dandu-i un aspect neted. Actiunea sa de inchidere a cuticulei firului de par confera stralucirea acestuia. Componenta sa acida lupta impotriva senzatiei de uscaciune pe care o dau anumite sampoane, echilibrand pielea scalpului si PH natural al parului.
- galbenusul de ou este bogat in grasimi si proteine, aminoacizi, vitaminele A, B, D toate acestea contribuind la reinoirea structurii parului, acesta devenind neted si matasos.

     Mentionez ca exemplarul fotografiat are culoare naturala si nu a fost supus nici unui proces de colorare artificiala (proces care ar putea influenta stralucirea si aspectul acestuia).

14 martie 2014

Destinatii de vacanta: Santorini, Grecia


   La momentul cand ma gandeam la Santorini auzisem din mai multe surse ca este un loc superb de petrecut concediul de vara. Nici nu era greu sa ramai fascinat de peisajele superbe din fotografii si sa-ti doresti sa ajungi cat mai curand acolo. Decizia de petrece vacanta acolo a fost una foarte inteleapta si ma felicit pentru ea. Am parcurs o parte din traseu cu masina pana in Portul Piraeus, de unde am devenit calatorii unui "vaporas" de mare viteza care ne-a transportat pana la malul insulei Santorini.

   Santorini este unica. S-a format din resturile unui crater vulcanic. Asa se explica faptul ca dupa ce am acostat in port, am purces la un urcus foarte abrupt, pe un drum ingust, in zigzag inspre oras care se afla sus, sus, sus.


Si asa a inceput distractia!

     Plajele insulei imita culoarea vulcanului. Poti face baie de soare azi pe o plaja cu nisip negru, maine pe una cu nisip rosu, iar peste doua zile pe una cu nisip alb. Apa limpede ca cristalul si de un albastru patrunzator dezvaluie fundul marii, plin cu roci de o frumusete unica.


    
     Personal cel mai mult m-a incantat oraselul Oia, o asezare in care am regasit marea majoritate a mirificelor peisaje din fotografiile sau documentarele pe care le-am vizionat inainte. Este pur si simplu "atarnat" de-a lungul insulei iar cladirile sale de un alb imaculat sunt dispuse in trepte, dand nastere unui adevarat spectacol vizual.




     Daca te afli in Oia, nu poti sa nu participi la momentul in care soarele saruta marea atat de pasional incat iti dau lacrimile. Multi spun ca este cel mai frumos si lung apus de soare din lume.



       Poti sa-ti petreci timpul intr-un mod foarte placut. Insula iti ofera activitati diverse: scubadiving, snorkeling, kissing fish, calatorii pe mare, catarari si drumetii pe poteci stancoase, marea vazuta din parasuta, caiac pe mare, distractie in parcuri acvatice, echitatie pe malul marii, mini croaziere in care se face cunostinta cu vulcanul sau se face baie in ape termale, sau alte modalitati de relaxare pe care ati putea chiar voi sa le descoperiti.



 
    
     Cat despre partea istorica, este atat de mult de spus incat trebuie neparat sa ajungi acolo si sa asculti cu atentie oamenii locului pentru a simti intr-adevar ca patrunzi in acea lume. Cel care pastreaza cel mai mult din istorie este Akrotiri, un mic satuc pescaresc cu o valoare imensa. Este cea mai importanta descoperire din estul mediteranean. Eruptia vulcanului (1600 i.Hr.) a acoperit cu lava orasul antic si l-a conservat intr-o stare excelenta. Acopera o arie vasta - aproape 20 hectare. Aici am facut cunostinta cu un localnic de la care am achizitionat produse traditionale si o asezare mestesugareasca unde am fost intampinati de o doamna foarte amabila si iscusita in ale ceramicii.



 

     Cei ce se relaxeaza apeland la terapia prin cumparaturi sau cei ce iubesc viata de noapte, cafenelele sau barurile cochete nu sunt deloc vitregiti. Poti schimba ritmul oricand, desi nu stii ce sa alegi...ziua sau noaptea? Totul este la superlativ.





Ce spuneti v-am convins? Haideti si voi sa leneviti in Santorini, asa ca dragalasa din fotografie :)





@drepturi foto Coltcuvis, Andreea Vranceanu

Tratam raceala asta? Aburi cu sanatate!

    Timp de multi ani m-am confruntat cu afectiuni sinusale destul de dureroase. Cautand diverse solutii pentru rezolvarea problemei mele de sanatate am apelat si la urmatorul procedeu. Eu caut inainte de toate (daca nu este o stare de urgenta) remedii naturiste. Asadar cunoscand puterea mare de vindecare pe care o detin produsele apicole, am dat fuguta in piata si am cumparat de la doamna care imi furnizeaza mierea de albine o mica sticluta cu tinctura de propolis. Acasa, in aparatul de aerosoli, am pus in flacon o solutie compusa din 10-15 picaturi de tinctura si cca 3ml de ser fiziologic (apa distilata). Durata de inhalare este de 5 minute sau dupa cum prefera fiecare. Recomandat este sa se faca aceste sedinte de aerosoli de doua ori pe zi cu mentiunea ca ar fi bine sa nu mai iesiti la exterior. Aparatul se curata cu apa calduta si cu alcool sanitar pentru urmele lasate de propolis.
    Propolisul este recomadat in tratarea afectiunilor ca : astm bronsic, sinuzite, bronsite, viroze respiratorii. Ajuta la eliminarea secretiilor din sinusuri, dezinfecteaza mucoasa nazala. Ajuta organismul sa dezvolte rezistenta la raceli.
    
 Aparatul meu de aerosoli (nu este reclama :), dar precizez ca este un aparat bun.): 


    Pentru cei care nu au un aparat de aerosoli exista bine-cunoscuta metoda clasica de sedinta de abur. Cand eram copil, mama ne punea din cand in cand sa stam deasupra unei craticioare cu apa calda, aburinda, in care a pus frunze de menta/muguri de brad/busuioc/musetel/sare. Ne acopeream capul cu un prosop si inhalam aburii atat cat puteam de mult. Trebuie atentie la acest procedeu pentru a nu provoca arsuri la nivelul fetei sau cailor respiratorii. Acest tratament este de asemeni benefic tenului, curatandu-l de impuritati si redandu-i luminozitatea. La final se poate face un scrub usor cu faina de porumb.


     Precizez ca aceste tratamente le-am aplicat personal si mi-au fost benefice. Cu toate acestea recomand sa se tina cont de alergiile de care pot suferi unele persoane cu privire la anumite produse. Din acest punct de vedere este necesar consultul unui medic. In cazul copiilor, de asemeni, se recomanda consult de specialitate.

SANATATE!

13 martie 2014

Viata in culori si miresme


Azi, când am deschis fereastra,
Soarele a năvălit,
A privit ironic glastra
Şi-n grădină m-a poftit!
Erau ghiocei în floare
Iar un fluture în zbor
Aninase pe- o crenguţă
Pentru mine, mărţişor!

Aurora Georgescu












         Aceasta este primavara din gradina mea. Imi incanta privirea si sufletul cand vad cum totul prinde viata in jur. Primele branduse au inflorit firave si zambitoare. De doi ani le astept. Abia acum si-au facut curaj sa se lase privite. Si ghioceii..ah ghioceii... acesti clopotei, timizi, cu capul plecat, dar totusi primii care striga VIATA - TREZIREA. Parfumul lor ma face sa visez cu ochii deschisi. Cata culoare, cate miresme. Acusi se vor ivi dragalasele zambile si narcise.  Le astept pe toate sa-mi dezvaluie inca odata frumusetea vietii pe pamant.

Inconjurati-va de flori! Mai departe fac ele atmosfera.:)

@foto Coltcuvis, Andreea Vranceanu

12 martie 2014

Un deliciu de post

Iata o idee de papa bun pentru pranz, usor de pus in practica : mamaliguta la cuptor.




       Se face mamaliguta in modul obisnuit, se lasa sa fiarba putin dupa care se intinde intr-o tava, se presara deasupra rosii deshidratate(care au fost tinute cateva minute in apa la hidratat) si rondele de ceapa, rozmarin/oregano/cimbru sau alt condiment care va face pe plac. Se stropeste usor cu ulei de masline si se da la cuptor.
     Daca nu tineti post si sunteti consumatori de produse lactate, puteti razui deasupra cascaval sau telemea.


                       Se taie in patratele si se savureaza la maxim in stare aburinda :). Delicios!

Pofta mare!

11 martie 2014

Poftiti la verdeturi cu sanatate!

    Chiar daca marile magazine ne-au oferit si pe timpul iernii verdeturi, ele nu se pot lauda a fi de aceeasi calitate cu cele de primavara, atunci cand incepe sezonul lor normal. Se spune ca alimentele care provin din zona natala a celui care le consuma sunt mai sanatoase decat cele aduse din alte tari. Oricum, este indicat sa mergi la piata si sa-ti selectezi produse autohtone decat sa cumperi mereu din acelasi supermarket, aceleasi produse aduse din alte parti decat tara ta.
Si daca tot a venit primavara, iata o sugestie cu ce verdeturi sa te incarci:

  
      Salata verde: contine magneziu, si stim ca acesta este mineralul antistres, inlaturand anxietatea, durerile. De asemeni salata ne ofera multe vitamine si minerale care ajuta la cresterea rezistentei impotriva infectiilor si virusilor, este recomandata in anemii si este usor diuretica (contine 95% apa) ceea ce ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

    Ridichea: contine acid folic, antioxidanti si vitamina C, care te ajuta in lupta cu raceala si gripa. Importante sunt cantitatile de calciu, magneziu si fier care te pun pe picioare dupa sezonul rece. Frunzele sale contin mai multa vitamina C decat radacinile.


    Ceapa verde: fortifica organismul  fiind bogata in vitaminele A, B si C. Are efect diuretic si dizolva calculii renali. Scade glicemia, previne bolile cardiovasculare, regleaza tensiunea arteriala, are efecte sedative si calmante. Cosumata in stare cruda inlatura constipatia, scade colesterolul, si poate preveni trombozele.
     Spanacul: este foarte bogat in saruri minerale si foarte multe vitamine. Stimuleaza secretia pancrreasului. Combate oboseala si depresia, scade glicemia, stimuleaza activitatea inimii. Este numit si "matura intestinului" fiind un foarte bun curatitor al tubului digestiv. Provoaca eliminarea viermilor intestinali si previne infectia gingiilor.

Nu uitati ca in curand ne vom bucura si de loboda si stevie.:)

Sanatate!


Sursa info: Plafar

10 martie 2014

Daca nu eu, atunci de ce altcineva?

"Egoismul. Nu exista decat putine remedii pentru aceasta problema si nici o speranta pentru cei care sufera de ea." - Napoleon Hill


     Din pacate aceasta caracteristica este tot mai prezenta in caracterul nostru. Observ egoismul in comportamentul persoanelor pe care le cunosc pentru prima data sau poate pe care le cunosc de o viata. Cine stie, poate si eu il am in sange. Eu zic ca nu...
    Altii spun, depinde de situatie, cateodata este bine sa fii egoist. " - De ce? - Ca sa te protejezi. - De cine?" De familia ta, de prieteni, de necunoscuti, sau stabilesti dinainte de cine? Sau poate nu si esti egoist cu toata lumea?!... Asa, sa te protejezi de toti, de suferinta, de dezamagiri. Bine, asa poti privi de-o parte. Dar egoismul acela fara motiv? Nu ma intereseaza, si ce daca, asa si? Eu cu ce ma aleg din asta?
Dupa cum scrie in dictionar:
EGOÍSM s. n. Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora. – Din fr. égoïsme.  
   Daca recunoasteti comportamentul: se recomanda tratament de urgenta cu pastilute mici, luate frecvent. Pastilute de omenie. Pun pariu ca nu ne fac rau, ba din contra fac bine si altora.

9 martie 2014

Seara, o lectura placuta...face minuni.


"Dintre factorii care contribuie in cea mai mare masurala formarea culturii, primele locurile ocupa stiinta si 
arta. Ambele se afla intrunite in carte."
   "Cartile mi-au spalat sufletul, l-au curatat de pleava impresiilor unei existente sarace si amare.... Am simtit ce inseamna o carte buna si mi-am data seama de valoarea ei pentru mine. Ele mi-au dat curaj si m-au convins ca nu sunt singur pe lume si ca pana la urma voi razbi. Citind mereu, ma simteam mai sanatos, mai puternic, munceam cu spor, mai usor.... Tot ce am mai bun in mine datorez cartilor."
 Maxim Gorki


        Cartea este una din cele mai mari minuni faurite de mintea omului. Indiferent de dimensiunile ei (deseori reduse) este totusi nemarginit de vasta: in ea regasim un numar infinit de oameni, locuri, intamplari. Desi este un obiect, are multa viata in cuprinsul sau. Cu ajutorul sau reusim sa calatorim in timp si spatiu. Ea ne prezinta trecutul si viitorul, aici si acolo. Cine iubeste sa citeasca este un om fericit caci poate trai, cu puterea gandului, unde vrea cand vrea, poate sta de vorba cu cei mai de seama sciitori, oameni de stiinta, istorici.
      O zi fara lectura este o zi pierduta. Inconjurati-va cu carti bune, indragiti-le ca pe cei mai buni prieteni caci ele ne dau totul si nu ne cer nimic.

      In seara asta incep o carte noua : Alice Munro - Prea multa fericire.( Premiul Nobel pentru Literatura in 2013).


Nerabdatoare sa o cunosc...

Primavara, bine ai venit!


Primavara

                 George Toparceanu

Dupa-atata frig si ceata
Iar s-arata soarele.
De-acum nu ne mai ingheata
Nasul si picioarele!
Cu narcisi, cu crini, cu lotusi,
Timpul cald s-apropie.
Primavara asta totusi
Nu-i decat o copie.
Sub cerdac, pe laurusca,
Cum trecura Babele,
A iesit un pui de musca
Sa-si usuce labele.
Pasarile migratoare
Se re-ntorc din tropice.
Gazele depun la soare
Oua microscopice.
Toata lumea din ograda
Canta fara pauza.
Doi cocosi se iau la sfada
Nu stiu din ce cauza.
Un curcan sta sus, pe-o barna,
Nu vrea sa se bucure.
Motul rosu ii atarna
Moale ca un ciucure.
Doar Grivei, batranul,n-are                 
Cu ce roade oasele.
Ca de cand cu postul mare,
Toate-i merg de-a-ndoasele.
Pentru cate-a tras, sarmanul,
Cui sa ceara daune?…
Drept sub nasul lui, motanul
A venit sa miaune.
Dar acum l-a prins potaia
Si-a-nceput sa-l scuture…
Peste toata harmalaia
Trece-n zbor un fluture.
Pe trotuar, alaturi salta
Doua fete vesele…
Zau ca-mi vine sa-mi las balta
Toate interesele!


@foto Coltcuvis