19 aprilie 2014

Culoare fara chimicale!

    Pentru cei intarziati cu vopsitul outelor de Paste si care exclud varianta chimica:
Iei coji de ceapa(partea uscata), multe ( vreo 6-8 cepe), le pui intr-o cratita nu foarte mare, important este sa iasa concentrat, adica nu pui foarte multa apa, le fierbi pana se coloreaza bine ( cca 30 minute) si la final pui otet pt fixarea culorii. Dai deoparte. In paralel fierbi ouale in alta oala, spalate bine in prealabil. Cand sunt fierte ouale, le pui in solutia cu coji de ceapa si le lasi la odihnit mai mult timp( nu pe foc). Pentru efect spectaculos iei tifon sau ciorap, fire de patrunjel, marar sau alta verdeata, sau poti sa pui si boabe de orez. Pui verdeata sau orezul in tifon, le legi cu o ata sa nu se desfaca si asa le bagi in oala. O sa-ti iasa cu model. Pentru a obtine culoare mai intensa trebuie ca ouale sa stea mai mult timp in "solutia colorata".
La sfarsit nu uitati sa dati luciu cu ulei.

Deci: ceapa galbena - portocaliu - maroniu
          ceapa rosie  - rosu
          sfecla rosie - rosu roziu
          afine - mov - vinetiu
          curcuma - galben

Un paste fericit si luminat!


17 aprilie 2014

Sugestii de remedii naturale pentru raceala de sezon

    Zilele trecute, la o intalnire cu prietenii, dintre care unul extrem de afectat de o raceala-gripa de sezon, am ajuns sa enumar foarte infocata remediile pe care le folosesc mereu in tratarea acestor afectiuni. Asta pentru ca imi este o oarecare ciuda ca multi dintre noi nu incercam sa le inabusim de la primele simptome. Asa se ajunge la forme acute cand solutia cea mai des aplicata este aceea a administrarii de antibiotice. Sa nu mai vorbim despre toata suferinta prin care se trece: cai respiratorii iritate si inflamate care ne provoaca real discomfort, dureri de cap, nas infundat etc. Dupa ce m-am dat in spectacol, prietenul meu ma intreaba: "Ei bine, ai pus toate astea pe blogul tau?" Raspunsul a fost nu, desi am scris totusi cate putin despre cateva dintre ele. Marea majoritate o stiu de la mama, insa altele din studiul personal al domeniului remediilor naturale. Toate le-am aplicat asupra mea si m-au ajutat. Cu toate astea, precizez ca recomandarile mele au rol informativ, si ca trebuie sa tinem cont ca fiecare organism poate reactiona diferit.

Asadar lectura placuta Catalin ( si nu numai)!



  
     Ceaiul de ghimbir este extrem de eficient. Ghimbirul este considerat drept un condiment foarte aromat. Insa pe langa calitatile culinare nu ar trebui sa neglijam faptul ca acesta este bogat in vitamine si uleiuri volatile.  El incalzeste organismul, stimuleaza circulatia sangelui si imbunatateste sistemul imunitar, are rol antiinflamator.




       Ceaiul din scoarta de salcie este recomandat de asemeni in tratarea racelilor sau a afectiunilor reumatice. Scoarta de salcie este cunoscuta pentru continutul sau bogat in acid salicilic si se foloseste inca din antichitate. Se obtine din scoarta ramurilor, recoltate in lunile martie si aprilie si se prepara infuzii, decocturi sau cataplasme. Produsul final, in urma uscarii scoartei are proprietati antireumatice, combate febra si este sedativ nervos .Se poate fi folosi sub forma de infuzie sau decoct, preparindu-se din 250 ml apa clocotita la 2 linguri planta, 1-2 cani pe zi. 



 
        Ceaiul din muguri de pin, menta, busuioc este un deliciu.  Un ceai bun din muguri de brad, cu putina miere de albine si suc de lamaie are un adevarat succes in tratarea racelilor de sezon si chiar gripelor fara complicatii. Avem aici un cocktail de vitamina C si A cu puternic rol antiinflamator si antiseptic.



  Ceaiul din ceapa. Ihhhh, cred ca spuneti. Cum sa fierbi ceapa si sa bei asa ceva? Credeti-ma este foarte eficient. Se curata ceapa de foile murdare(de preferat sa inlaturati doar pe cea foarte murdara, prafuita), se taie in sferturi si se fierbe pana scade lichidul la jumatate din cantitate. Se poate adauga menta, cuisoare  sau rozmarin pentru a face licoarea mai placuta. Se bea indulcit cu miere de albine, adaugata cand ceaiul s-a racorit putin. Trateaza cu succes afectiunile respiratorii, tusea sacaitoare, durerile de gat si piept.


    
      Limonada sau gingerata este o remediu racoritor si foarte aromat. Ingrediente: lamaie, apa filtrata, ghimbir taiat feliute sau dat prin blender si miere de albine. Optional menta. O adevarata bomba de vitamina C si agenti antiinflamatori.





    Aerosolii: cu aparat special sau, traditional, deasupra unui vas aromat.Aveti aici descrierea pe larg.







   Produsele apicole: polen, miere de albine, propolis, faguri de miere. Polenul cuprinde toti aminoacizii esentiali, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime, etc. Propolis tinctura este imunostimulant, antibiotic cu spectru larg, conservant natural, antiviral, antiherpetic, antiinflamator - de doua ori mai eficient ca aspirina, anestezic local, antioxidant,antiparazitar,antistress,cicatrizant, mineralizant.





 
  Pentru curatarea cailor nazale si favorizarea unui mediu curat a mucoasei nazale se recomanda spalaturi nazale cu sare de mare topita in apa filtrata calduta. Atentie sa nu fie prea sarata pentru a nu provoca iritatii. Procedura recomandata si in sinuzita.

 



    Toate aceste remedii naturale au efect maxim daca se folosesc din timp( nu cand se ajunge in faza acuta a bolii) si se respecta sub forma unui tratament normal, urmat cu consecventa.

Multa sanatate!