23 aprilie 2015

Desert pentru orice moment


Preparatul de mai jos a fost specialitatea dulce aleasă de mine pentru sărbatoarea Paștelui. Inspirația a fost dată de o rețetă a Oliviei Steer. Știu că ar fi fost de ajutor să o postez mai devreme, însă lipsa de timp din perioada respectivă nu mi-a permis. Deși a fost gândită ca pască raw-vegană, asemănându-se foarte bine la gust cu varianta preparată termic, acestei delicatese nu-i trebuie neapărat o sărbătoare pentru  fi preparată. Ea ne poate răsfăța sufletul oricând, însoțind o ceașcă cu ceai sau un pahar cu limonadă. Făcută cu dragoste și savurată cu prietenii sau familia, va fi întotdeauna un aliat perfect de sănătos pentru relaxare. :)

 


Iată rețeta, ușor adaptată de mine(citiți-o până la capăt înainte de a începe lucru)

INGREDIENTE:
  
Blatul:
  • 2 căni pline cu nucă românească
  • o lingură ulei de cocos(topit la bain marie)
  • 2 linguri miere de albine ( sau alt îndulcitor raw după gust și preferințe)
  • semințele unei păstăi de vanilie (puteți folosi esență naturală)
...................................................................................................................................................................
Nuca se macină fin și se amestecă cu celelalte ingrediente până se obține o compoziție fermă care se modelează pentru a obține talpa sau blatul preparatului. Cu această talpă, de grosimea unui deget, se tapetează o formă de tort, rotundă, cu inel detașabil. Este bine să vă hotărâți de la început la platoul de prezentare pe care să puneți preparatul, este extrem de greu sau imposibil de mutat desertul ulterior.



Umplutura sau compoziția de bază:
  • 1 și1/2 căni cu caju crud rehidratat peste noapte
  • 2 căni alune crude rehidratate peste noapte
  • sucul de la o lămâie
  • sucul de la o portocală
  • coaja rasă de la o portocală bio
  • 50 gr merișor/stafide/coacăze/goji
  • miere sau alt îndulcitor raw după gust
...................................................................................................................................................................
     Vărsați apa în care au stat nucile caju și alunele și spălați-le bine. Toate ingredientele cu excepția merișoarelor și cojii de portocală se pun în blender și se amețesc bine-bine până se transformă într-o pastă fină, delicată. Se adaugă acum merișoarele și coja de portocală și se amestecă din scurt cu funcția pulse. Se toarnă pasta peste blat, în inelul de tort.  La final, pe suprafață umpluturii, se toarnă încet, miere de albine, pentru a obține un aspect lucios. Atenție, dacă optați pentru luciu de suprafață, crema de caju trebuie să aibă mai puțin îndulcitor căci mierea de deasupra va îmbrăca suficient și delicios de dulce întreaga compoziție. Se ornează cu fulgi de migdale pe margini și, de asemeni, pentru zi de sărbătoare, crucea din mijloc se face tot din fulgi. Fulgii de cocos sunt o opțiune, pentru prezentare. Se pune la odihnit la rece, în frigider.

     Prezint scuze pentru aspectul ușor neuniform. Lipsa formei de tort duce la invenții care, totuși, nu au același efect ca al acesteia.:)

Se savurează la maxim, așa cum vă place mai mult!










Sărbători cu calm și lumină în suflet!



Sursă inspirație: http://oliviasteer.ro/sarbatori-fericite/

9 aprilie 2015

Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt.

Pentru că mă aflu printre cei care nu consideră că fumatul este o plăcere nevinovată, ci din contra, un viciu dăunător sănătății, întâmpin mereu greutăți în a petrece timpul liber într-un local unde să nu îmi umplu plămânii cu fum. Că să nu mai spun că hainele și chiar persoana mea, necesităm o băiță pentru a scăpa de mirosul neplăcut.  A fost o perioadă în adolescența mea, când ignoram acest aspect, contând mai mult distracția și compania prietenilor. Acum nu spun că renunț ușor la prietenii mei fumători, însă prefer să îmi exprim alegerea, deschis către ei, sperând că mă vor alege pe mine în schimbul țigării. Căci dacă am pune în balanță  este lesne de hotărât, zic eu, că sănătatea și prietenia sunt deasupra plăcerii oferite de un viciu. Susțin legea ce interzice fumatul în spațiile publice și îmi doresc să fie aprobată cât mai repede. Îmi doresc acest lucru atât pentru mine și familia mea, cât și pentru toți acei copii sau adolescenți care inhalează fumul de țigară în cofetării, cafenele sau cluburi. Este incorect față de un bebeluș să-i fie afectate căile respiratorii din cauza adulților iresponsabili, fie ei fumătorii sau părinții acestuia.

Să nu se înțeleagă greșit. Nu decide nimeni pentru altcineva dacă să fumeze sau nu. Fiecare este liber să decidă cu privire la sănătatea propriului organism dar doar atât. Libertatea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Iar acest lucru, din păcate nu este respectat.
În Iași au apărut timid, localuri în care nu se permite fumatul. Sunt puține. Extrem de puține. Însă eu  caut mereu, până le găsesc. Și acolo mă duc să beau un ceai, să citesc și să mă relaxez într-o atmosferă prietenoasă.  Până la noi descoperiri, vă fac cunoscut că am fost, am petrecut timp, și mi-a plăcut ce am găsit, aici:

CARTUREȘTI
Pallas Mall, Iași

Foto: blog.carturesti.ro


CTS CORNER
Palas Mall, Iași

Foto: palasmall.ro


 ARTE CAFE
Casa Mihail Kogălniceanu, Strada Mihail Kogălniceanu 11, Iași 700454

Foto: www.artecafe.ro



MAYA CONCEPT
Strada Alexandru Lăpușneanu
(Vis-a-vis de anticariat Dl. Grumăzescu) 

Foto: coltcuvis.blogspot.com



Strada Păcurari 4, Iași

Foto:www.mihaelaanghel.com

Str. Nicolae Gane nr.27

Foto: laconac-traditie.ro

ACAJU
Str. Sf Sava Nr. 15 (in spate la Pro tv)
  Doar în zilele de luni
Foto: la-acaju.blogspot.ro

 Vă invit să veniți cu sugestii, iar dacă cunoașteți și alte locuri plăcute, cu atmosferă respirabilă, relaxată, să le scrieți aici pentru a se putea bucura și alții de ele. :)



 FĂRĂ COMPROMISURI
SĂNĂTATEA VOASTRĂ CONTEAZĂ!

Foto: imgbuddy.com


2 aprilie 2015

Mici trucuri prietenoase pentru mari efecte sănătoase

Fiecare dintre noi are un ritual de dimineață pe care îl respectă pentru că îi oferă o stare de bine și îl ajută să înceapă ziua cu energie. Dacă pentru mulți cafeaua este de bază pentru fiecare început de zi, eu am personalizat, în triplu act, ritualul pe care îl consider indicat pentru un start energic dar și sănătos. Iată ce fac în diminețile mele somnoroase, înainte de a savura micul dejun:

1. Beau o cană cu lichid pe stomacul gol, imediat după ce mă trezesc. Fie că este apă cu lămâie, ceaiul infuzat la rece peste noapte cu câteva picături de lămâie, sau borș crud.

Beneficii: ajută la digestie, hidratează, elimină toxinele din organism, întărește sistemul imunitar. Cu borșul crud de casă se clătește fața, dimineața. În timp, se va observa cum tenul se luminează.

Foto: hiit-blog.dailyhiit.com

2. O linguriță cu oțet de mere, pe stomacul gol. Eu am producție proprie, din grădină, se poate găsi și la magazinele naturiste, dar se și poate face din merele de la piață. Da, știu, sunt norocoasă să stau la casă. :)

Beneficii: Oțetul de mere conține vitamine ca A, B1, B2, C, minerale ca fosfor, calciu, magneziu, fier, acizi organici obținuți prin procesul de fermentare. Eu îl consider un bun prieten al digestiei, pentru că acizii organici sunt benefici pentru flora intestinală, pe mine ajutându-mă în cazul refluxului gastroesofagian. Contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Acidul acetic din compoziția oțetului ajută în anotimpul rece, în întâmpinarea virusurilor, favorizând circulația sângelui. Se poate consuma combinat cu apă sau cu miere. Eu îl prefer exact așa cum e.

Foto: eternallifestyles.com

3. Procedura oil pulling sau ameţirea uleiului în gură:)))).  Sunt mulţi pentru care această procedură este greoaie şi ciudată. Asta pentru că presupune "clătirea" timp de cca 20 minute a gurii cu ulei. Poate fi ulei de măsline, susan, cocos. Eu folosesc şi ulei de floarea soarelui presat la rece. La primele încercări oboseam repejor, însă acum sunt obişnuită pentru că s-a transformat într-un automatism. Cât pregătesc micul dejun nici nu-mi dau seama când trec aceste minute. Important este ca nici o picătură din ulei să nu fie înghițită pentru că conține toxinele colectate din cavitatea bucală. Uleiul se va transforma într-o pastă albicioasă, total diferită de aspectul inițial al uleiul.  Această pastă se elimină iar gura se clătește foarte bine, procedeu urmat de periaj.

Beneficii: tratarea respirației urât mirositoare, a gingivitei, sau a tartrului. Eu aveam probleme cu sângerarea gingiilor, acum acest lucru este aproape inexistent. Se ajunge la un aspect mult mai îngrijit al dentiției: dinții se albesc ușor iar gingiile își recapătă culoarea naturală. Ameliorarea durerilor temporo-mandibulare este de asemeni un beneficiu al acestui procedeu. Important este că se elimină bacteriile și alte organisme dăunătoare din gură, dinți și chiar din gât.

Foto: wellandgood.com

Voi ce ritual de dimineață aveți?



Notă: Aceste procedee le fac și îmi sunt benefice. Acest lucru poate să nu fie valabil pentru alte persoane, deși sunt consacrate îm medicina naturistă. Acest articol trebuie tratat ca atare - o împărtășire a experiențelor personale.

Sănătate!