29 ianuarie 2018

Astenia - înțelegere și remedii

Trecerea de la un anotimp la altul solicită organismul în a se adapta unor noi condiții. Aceste condiții țin de schimbarea duratei și intensității luminii naturale, modificarea temperaturilor climatice, a umidității și presiunii atmosferice sau chiar schimbările hormonale. Cu toții resimțim un dezechilibru. Unii mai mult, alții mai puțin.
Astenia, definită ca o stare de oboseală persistentă, caracterizată de slăbiciune fizică și psihică, se poate instala atât toamna cât și primăvara. Ambele perioade trebuie luate în serios (nu în sensul grav) adoptând un stil de viață sănătos pentru a putea trece cât mai ușor peste ele.
   
Printre simptomele asteniei se pot enumera:

  •  stare de oboseală generală continuă
  •  somnolență
  •  slăbiciune fizică și psihică, lipsă de energie
  •  insomnii
  •  lipsa atenției și a puterii de concentrare
  •  scăderea poftei de mâncare
  •  pierderea interesului pentru lucruri sau activități plăcute în general
  •  migrene
  •  amețeli
  •  stări de nervozitate

Aceste stări nu trebuie să sperie dar nici să fie ignorate în ideea că poate vor trece de la sine. Astenia nu este o boală ci doar o afecțiune fizică și psihică. Atitudinea corectă în cazul acesteia este adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate.



Ce putem face?


Alimentația:
Este normal ca la ieșirea din sezonul rece organismul nostru să fie mai slăbit. Să nu uităm că am fost lipsiți o perioadă lungă de timp de alimentele bogate în vitamine și minerale din timpul sezonului cald. Dacă nu am facut-o până acum, este momentul să insistăm pe consumul de fructe și legume.
Fructele și sucurile extrase din acestea se pot consuma în special în prima parte a zilei cu mențiunea ca ele să fie proaspete. Conținutul ridicat de vitamine, în special de vitamina C, este de un real ajutor. Atenție totuși la cantitatea consumată. Să nu uităm de zaharurile din compoziția acestora. Recomand merele, cătina și citricele.
Legumele și sucurile extrase din acestea sunt extraordinare pentru consum pe întreaga perioada a zilei. Vitaminele, mineralele și fibrele sunt aliați de nădejde. Recomand sucurile din morcov și/sau sfeclă, varză, broccoli. Nu uitați! Aprovizionarea trebuie să fie cu produse proaspete, de sezon și cât mai posibil din agricultura locală.
Borșul de casă sau apa de tărâțe furnizează aproape cam toate vitaminele din complexul B. Importanta vitamină B12 sau cobalmina joacă un rol important în prevenirea apariției anemiei. De asemeni asigură buna funcționare a sistemului nervos și a creierului.
Hidratarea este esențială astfel că pe lângă consumul de apă recomand ceaiurile din plante medicinale ca salvia, coada calului, menta, măceșele, mușețelul, echinaceea.
Un alt factor important este magneziul. El joacă un rol important în relaxarea neuro-musculară ameliorând stările nervoase sau anxioase. Îl găsim în semințele și fructele oleaginoase ca de exemplu semințele de floarea soarelui, nucile, susanul, nucile caju și în fructele deshidratate ca de exemplu stafidele, curmalele sau smochinele.
Suplimentele 
Mă refer la cele naturale ca mierea (consumată cu ponderație), polenul, propolisul. Au un efect tonic și energizant pentru sistemul nervos.
Odihna
Somnul suficient ajută la refacerea de care organismul are mare nevoie.
Activitatea fizică
Perioada rece ne-a ținut mai mult captivi în casă din cauza temperaturilor scăzute. Un lucru greșit căci mișcarea este un furnizor de stare de bine având în vedere că pune în mișcare sângele și mușchii eliberând endorfinele, moleculele fercirii.
Expunerea la soare
Acțiunea razelor soarelui este benefică deoarece ne încarcă cu serotonină, un stimulent natural cu contribuție importantă pentru starea de bine, pe scurt, hormonul fericirii. Să facem deci niște băi de lumină ☼



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu